Welcome visitor you can login or create an account.

Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

Sahibus Samahah Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri merupakan Mufti Wilayah Persekutuan yang baru dilantik bermula 23 Jun 2014. Beliau juga adalah pengasas kepada Pondok Moden al-'Abaqirah, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan.

Beliau dilahirkan di Kampung Gong Pauh, Kemaman, Terengganu pada 16 Januari 1969. Beliau mula bersekolah di Sekolah Kebangsaan Rengas Bekah, Kuala Terengganu (1976 -1981). Kemudian beliau menyambung pelajarannya di Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin (SMAASZA), Ladang, Kuala Terengganu (1982 - 1984) sebelum meneruskan pengajiannya dalam peringkat Thanawi di Sekolah Menengah Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin, Batu Buruk, Kuala Terengganu (1985 - 1988). Seterusnya, Datuk Dr. Zulkifli menyambung pula pengajiannya di peringkat Sarjana Muda (B.A.) Syariah di Universiti Islam Madinah (1989 - 1993). Beliau seterusnya menyambung pengajiannya di peringkat Sarjana (M.A.) Syariah di Universiti al-Ulum al-Islamiah wa al-Arabiah di Damsyik, Syria (1994 - 1997) di bawah seliaan Syeikh Prof. Dr. Mustafa al-Khin. Pengajian peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) pula diambil di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities), Universiti Sains Malaysia (2002 - 2004) di bawah seliaan Prof. Dr. Radzi Othman. Tajuk kajiannya adalah Institusi Mufti Dan Fatwa : Satu Analisa Terhadap Enakmen Dan Beberapa Fatwa Pilihan Negeri Sembilan.

Selain itu, beliau banyak mengadakan pelbagai program mendekatkan institusi fatwa dengan masyarakat dengan memasuki pelbagai ruang dan peluang bagi mendekati masyarakat antaranya melalui Facebook Mufti Wilayah Persekutuan, Program Irsyad Fatwa di laman web Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (www.muftiwp.gov.my), program Cinta Ilmu di TV Al-Hijrah, program pengajian, ceramah dan banyak lagi.

Boleh ikuti perkembangan beliau di page Ustaz Dr. Zulkfili Mohamad Al-Bakri - https://www.facebook.com/drzulkiflialbakri/?fref=ts

Display: List Grid
Show:
Sort By:
Sinopsis: 24 Jam Dipayungi Syariat mengupas fikah Islam dalam kehidupan seharian Muslim secara lengkap dan komprehensif. 24 Jam Dipayungi Syariat mengandungi 16 bab, bermula daripada bab versuci sehingga bab jenayah dan muamalat. Bu..
RM28.50 RM30.00
Kitab Al Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Atha'illah As Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab -kitab golongan sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Syarah Al Hikam yang dilakukan oleh saudara telah berjaya menghurai dan ..
RM33.30 RM35.00
Kitab Al Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Atha'illah As Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab -kitab golongan sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Syarah Al Hikam yang dilakukan oleh saudara telah berjaya menghurai dan ..
RM33.30 RM35.00
Kassim Ahmad, seorang karyawan dan bekas aktivis politik sekali lagi mencetuskan kontroversi apabila mendakwa Islam sebenar di negara ini telah diseleweng dan menyamakan sistem ulama dengan ‘kasta paderi’. Beliau turut menyinggung perasaan umat Islam..
RM11.40 RM12.00
Buku ini membicarakan tentang langkah atau cara kita menunaikan solat yang wajib iaitu solat fardhu dari awal hingga akhir. Bermula dengan Takbiratul Ihram sehingga Tahiyyat Akhir berserta bacaan sunat. Istimewanya buku ini dilengkapi dengan cara ..
RM17.10 RM18.00
Islam mensyariatkan perkahwinan dan menetapkan peraturan yang sempurna berdasarkan prinsip yang kukuh dan menjamin kestabilan masyarakat, kebahagiaan keluarga, tersebarnya kebaikan, pemeliharaan budi pekerti dan mengekalkan generasi manusia. Antar..
RM19.00 RM20.00
Solat merupakan suatu ibadah yang paling besar dalam kehidupan setiap insan yang beragama Islam. Perintah untuk bersolat dalam setiap keadaan baik ketika bermusafir atau bermukim, dalam keadaan sakit atau sihat,sama ada solat dilakukan secara berd..
RM6.00
Menjadi sunnatullah bagi guru-guru yang mendidik, mentarbiah dan mengajar manusia sentiasa mendapat tempat di hati ummah. Biar setara manapun, mereka pasti memuji para ulama dan mengkarya dengan gelaran dan laqab yang baik. Antara tujuan buku ini dit..
RM17.10 RM18.00
Pembentukan Guru Al-Quran Profesional bukanlah semudah ucapan di bibir. Ia memerlukan komitmen yang tinggi dalam membina karakter seorang guru al-Quran yang berketrampilan dalam menyampaikan ilmu al-Quran kepada masyarakat. Justeru, terbitnya buku..
RM23.80 RM25.00
HAFAZAN AL-QURAN,DR.ZU;KIFLI MOHAMAD AL-BAKRI,PUSTAKA CAHAYA KASTURI Keistemewaan buku ini adalah memberi motivasi kepada penghafal al-Quran, mengemukakan teknik hafazan al-Quran, menyelesaikan pelbagai hukum dan memberi kesedaaran betapa perl..
RM23.75 RM25.00
Antara keistimewaan buku ini ialah: - Menjawab dan menghurai permasalahan ummah pada masa kini - Memperkenalkan masyarakat kepada dalil-dalil, secara naqli dan aqli - Memimpin pembaca untuk mengenali cara intinbat hukum - Mengemukakan fatwa ula..
RM66.50 RM70.00
Antara Nasihat Imam Abu Hanifah: Jangan bakhil atau kedekut kerana perangai tersebut adalah memalukan. Pakailah pakaian yang putih setiap masa. Ingatlah selalu kepada kematian. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad..
RM11.40 RM12.00
Pujian Ulama Terhadap Imam Ahmad bin Hanbal Abu Ubaid berkata: "Ilmu berakhir dari empat ulama: Imam Ahmad bin Hanbal. Beliau adalah sebijak-bijak manusia dalam bidangnya. Ali bin al-Madini. Beliau adalah orang yang lebih menge..
RM11.40 RM12.00
Al-Rabi' berkata: Sesungguhnya kami telah mendengar kisah orang yang pemurah dalam kalangan kami terdapat sekumpulan mereka, tetapi kami tidak pernah melihat seumpama Imam al-Syafie. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad al-B..
RM11.40 RM12.00
Mutiara Kata Imam Malik Ilmu itu cahaya dan ia tidak akan lembut melainkan hati yang bertakwa dan khusyuk. Apabila seseorang memuji diri, maka hilanglah kebijaksanaannya. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad al-Bakri, ..
RM11.40 RM12.00
KALIMAH ALLAH ISU DAN PENYELESAIANNYA, DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI, PUSTAKA CAHAYA KASTURI Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam Usul al -Iman wa al-Islam berkata: Allah bermaksud bahawa Dia Maha Berkuasa atas segala makluk-Nya dan bahawa dia tidak ber..
RM10.00
PENULIS : DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI">Ibn 'Ashur berkata: "Bukanlah setiap mukallaf perlu kepada pengetahuan Maqasid Al-Syariah, ini kerana mengetahui Maqasid Al-Syariah adalah jenis yang halus dan seni daripada pelbagai jenis ..
RM10.00
Menjawab persoalan-persoalan yang timbul semasa dalam tempoh edah. Leraikan kekusutan, tingkatkan kefahaman, budayakan i ..
RM5.00
Buku kecil ini digarap untuk membincangkan secara khusus pelbagai hukum dan isu berkaitan rujuk. Semoga buku ini dapat memberi manfaat kepada kita semua dalam melayari kehidupan agar ia benar-benar menepati hukum syarak. Semoga Allah kurniakan kep..
RM5.00
PENULIS: DR. ZULKIFLI MOHD AL-BAKRI Baldatun Toyyibatun Wa Rabbun Ghafur merupakan suatu kefahaman yang perlu difahami oleh umat Islam pada zaman globalisasi ini, juga capaian maklumat tanpa sempadan dan kecelaruan yang tidak ketahuan. Agama Is..
RM10.00
Based on 2 reviews.
Pakej Beli Buku & Wakaf ini bertujuan menggalakkan orang ramai menjadikan buku sebagai salah satu medium wakaf bagi manfaat umat. BukuOnline2u membantu anda untuk menjalankan proses wakaf buku ini. Anda beli buku dari BukuOnline2u dan kami aka..
RM100.00
Pakej Beli Buku & Wakaf ini bertujuan menggalakkan orang ramai menjadikan buku sebagai salah satu medium wakaf bagi manfaat umat. BukuOnline2u membantu anda untuk menjalankan proses wakaf buku ini. Anda beli buku dari BukuOnline2u dan kami aka..
RM200.00
Imam Ibnu Rejab Al Hanbali Rahimullah merupakan salah seorang cendekiawan Islam yang terulung dan merupakan pendokong besar dalam mazhab Hanbali. Beliau dikenali dengan tulisan yang bermutu dan bernilai tinggi. Kebanyakan hasil karyanya telah menyumb..
RM19.00 RM20.00
Penerangan yang ringkas, jelas dan padat dalam konteks kehidupan. Mengemukakan hadis-hadis pilihan yang bersifat hidup dan semasa, sesuai dengan keadaan masa kini bagi memantapkan kefahaman pembaca Gaya bahasa yang informatif dan dinamik dan cu..
RM57.00 RM60.00
Rentetan terhasilnya buku Kuasa Iqra' SS Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri merasa terpanggil untuk melebarkan lagi perbincangan berkenaan dengan tajuk Perpustakaan Dalam Islam. Al Imam Hassan Al Banna menggalakan rakan-rakannya supaya mengadakan pe..
RM10.00
Hasan Al-Basri berkata: "Aku tidak dapati mana-mana ibadat lebih payah dari solat tengah malam. Ditanya kepadanya : Bagaimana keadaan ahli tahajjud yang muka mereka sangat bersih? Jawabnya kerana mereka berkhalwat dengan Tuhan Yang Rahman lan..
RM10.00
Perkahwinan adalah untuk mengekalkan kehidupan berumahtangga pasangan suami isteri. Allah telah mensyariatkan pelbagai hukum dan adab perkahwinan untuk menjamin kebahagiaan serta menyuburkan hubungan kasih sayang mereka. Walau bagaimanapun, kada..
RM10.00
Benarlah kata pujangga arab: "Pencegahan lebih baik daripada rawatan" Pelaksanan undang-undang jenayah islam adalah berdasarkan dua prinsip asas iaitu "Menyeru kepada kebaikan dan Mencegah kemungkaran." Kedua-dua prinsip ini juga menjadi asas kep..
RM8.00
×
×
×
×
×
×
×