Welcome visitor you can login or create an account.

Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

Sahibus Samahah Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri merupakan Mufti Wilayah Persekutuan yang baru dilantik bermula 23 Jun 2014. Beliau juga adalah pengasas kepada Pondok Moden al-'Abaqirah, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan.

Beliau dilahirkan di Kampung Gong Pauh, Kemaman, Terengganu pada 16 Januari 1969. Beliau mula bersekolah di Sekolah Kebangsaan Rengas Bekah, Kuala Terengganu (1976 -1981). Kemudian beliau menyambung pelajarannya di Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin (SMAASZA), Ladang, Kuala Terengganu (1982 - 1984) sebelum meneruskan pengajiannya dalam peringkat Thanawi di Sekolah Menengah Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin, Batu Buruk, Kuala Terengganu (1985 - 1988). Seterusnya, Datuk Dr. Zulkifli menyambung pula pengajiannya di peringkat Sarjana Muda (B.A.) Syariah di Universiti Islam Madinah (1989 - 1993). Beliau seterusnya menyambung pengajiannya di peringkat Sarjana (M.A.) Syariah di Universiti al-Ulum al-Islamiah wa al-Arabiah di Damsyik, Syria (1994 - 1997) di bawah seliaan Syeikh Prof. Dr. Mustafa al-Khin. Pengajian peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) pula diambil di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities), Universiti Sains Malaysia (2002 - 2004) di bawah seliaan Prof. Dr. Radzi Othman. Tajuk kajiannya adalah Institusi Mufti Dan Fatwa : Satu Analisa Terhadap Enakmen Dan Beberapa Fatwa Pilihan Negeri Sembilan.

Selain itu, beliau banyak mengadakan pelbagai program mendekatkan institusi fatwa dengan masyarakat dengan memasuki pelbagai ruang dan peluang bagi mendekati masyarakat antaranya melalui Facebook Mufti Wilayah Persekutuan, Program Irsyad Fatwa di laman web Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (www.muftiwp.gov.my), program Cinta Ilmu di TV Al-Hijrah, program pengajian, ceramah dan banyak lagi.

Boleh ikuti perkembangan beliau di page Ustaz Dr. Zulkfili Mohamad Al-Bakri - https://www.facebook.com/drzulkiflialbakri/?fref=ts

Display: List Grid
Show:
Sort By:
Sinopsis: 24 Jam Dipayungi Syariat mengupas fikah Islam dalam kehidupan seharian Muslim secara lengkap dan komprehensif. 24 Jam Dipayungi Syariat mengandungi 16 bab, bermula daripada bab versuci sehingga bab jenayah dan muamalat. Bu..
RM28.50 RM30.00
Kitab Al-Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Athaillah As-Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab-kitab golongan Sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Sesunggunnya kitab ini dan kitab-kitab seumpamanya adalah sebahagian daripada baha..
RM57.00 RM60.00
Penemuan banyak artifak Islam seperti Batu Bersurat di Terengganu, wang syiling yang ada lambang Islam dan kesan-kesan yang terdapat di Kelantan, Pahang, Kedah, Acheh dan Palembang dan banyak lagi jelas menunjukkan kepada kita bahawa Islam sudah lama..
RM10.50 RM11.00
Kitab Al Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Atha'illah As Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab -kitab golongan sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Syarah Al Hikam yang dilakukan oleh saudara telah berjaya menghurai dan melengkapka..
RM33.30 RM35.00
Kitab Al Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Atha'illah As Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab -kitab golongan sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Syarah Al Hikam yang dilakukan oleh saudara telah berjaya menghurai dan melengkapka..
RM33.30 RM35.00
Kassim Ahmad, seorang karyawan dan bekas aktivis politik sekali lagi mencetuskan kontroversi apabila mendakwa Islam sebenar di negara ini telah diseleweng dan menyamakan sistem ulama dengan ‘kasta paderi’. Beliau turut menyinggung perasaan umat Islam..
RM11.40 RM12.00
Islam mensyariatkan perkahwinan dan menetapkan peraturan yang sempurna berdasarkan prinsip yang kukuh dan menjamin kestabilan masyarakat, kebahagiaan keluarga, tersebarnya kebaikan, pemeliharaan budi pekerti dan mengekalkan generasi manusia. Antar..
RM19.00 RM20.00
Jasa Dr. Abdul Rahman al-Sumaith teramat banyak, antaranya:   Beliau membelanjakan seluruh harta yang diinfaqkan dengan katanya: "Harta-harta manusia yang mereka sumbangkan untuk amal kebajikan tidak mungkin bagiku membazirkannya walaupun ..
RM16.20 RM17.00
Menjadi sunnatullah bagi guru-guru yang mendidik, mentarbiah dan mengajar manusia sentiasa mendapat tempat di hati ummah. Biar setara manapun, mereka pasti memuji para ulama dan mengkarya dengan gelaran dan laqab yang baik. Antara tujuan buku ini dit..
RM17.10 RM18.00
Pembentukan Guru Al-Quran Profesional bukanlah semudah ucapan di bibir. Ia memerlukan komitmen yang tinggi dalam membina karakter seorang guru al-Quran yang berketrampilan dalam menyampaikan ilmu al-Quran kepada masyarakat. Justeru, terbitnya buku..
RM23.80 RM25.00
HAFAZAN AL-QURAN,DR.ZU;KIFLI MOHAMAD AL-BAKRI,PUSTAKA CAHAYA KASTURI Keistemewaan buku ini adalah memberi motivasi kepada penghafal al-Quran, mengemukakan teknik hafazan al-Quran, menyelesaikan pelbagai hukum dan memberi kesedaaran betapa perl..
RM23.75 RM25.00
Antara keistimewaan buku ini ialah: - Menjawab dan menghurai permasalahan ummah pada masa kini - Memperkenalkan masyarakat kepada dalil-dalil, secara naqli dan aqli - Memimpin pembaca untuk mengenali cara intinbat hukum - Mengemukakan fatwa ula..
RM66.50 RM70.00
Antara Nasihat Imam Abu Hanifah: Jangan bakhil atau kedekut kerana perangai tersebut adalah memalukan. Pakailah pakaian yang putih setiap masa. Ingatlah selalu kepada kematian. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad..
RM11.40 RM12.00
Pujian Ulama Terhadap Imam Ahmad bin Hanbal Abu Ubaid berkata: "Ilmu berakhir dari empat ulama: Imam Ahmad bin Hanbal. Beliau adalah sebijak-bijak manusia dalam bidangnya. Ali bin al-Madini. Beliau adalah orang yang lebih mengetahui..
RM11.40 RM12.00
Al-Rabi' berkata: Sesungguhnya kami telah mendengar kisah orang yang pemurah dalam kalangan kami terdapat sekumpulan mereka, tetapi kami tidak pernah melihat seumpama Imam al-Syafie. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad al-Bakri..
RM11.40 RM12.00
Mutiara Kata Imam Malik Ilmu itu cahaya dan ia tidak akan lembut melainkan hati yang bertakwa dan khusyuk. Apabila seseorang memuji diri, maka hilanglah kebijaksanaannya. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad al-Bakri, ..
RM11.40 RM12.00
Ibnu Kathir dalam tafsirnya berkata: "Ayat pemutus bagi setiap orang yang mengakui mencintai Allah SWT tetapi tidak menempuhi jalan Muhammad SAW, maka dia ialah pembohong dalam pengakuan cintanya itu sehingga dia mengikuti syariat dan agama yang d..
RM10.00
KALIMAH ALLAH ISU DAN PENYELESAIANNYA, DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI, PUSTAKA CAHAYA KASTURI Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam Usul al -Iman wa al-Islam berkata: Allah bermaksud bahawa Dia Maha Berkuasa atas segala makluk-Nya dan bahawa dia tidak ber..
RM10.00
Semua benda yang bersih, tidak memudaratkan, tidak menjijikkan dan tidak mencemarkan seperti bunga-bungaan, buah-buahan, bijirin, telur, keju dan sebagainya halal dimakan. Jika sebaliknya jika menjijikkan dan mencemarkan seperti hingus, mani dan seba..
RM10.00
Isu khinzir atau babi setiasa menjadi perbincangan yang hangat oleh masyarakat Islam terutamanya membabitkan soal pemakanan. Amat wajar jika umat Islam dapat memastikan makanan yang disuap ke mulut masing-masing adalah dari yang halal tanpa syak dan ..
RM15.20 RM16.00
PENULIS : DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI">Ibn 'Ashur berkata: "Bukanlah setiap mukallaf perlu kepada pengetahuan Maqasid Al-Syariah, ini kerana mengetahui Maqasid Al-Syariah adalah jenis yang halus dan seni daripada pelbagai jenis ilmu. Bahawa menj..
RM10.00
Menjawab persoalan-persoalan yang timbul semasa dalam tempoh edah. Leraikan kekusutan, tingkatkan kefahaman, budayakan i ..
RM5.00
Buku kecil ini digarap untuk membincangkan secara khusus pelbagai hukum dan isu berkaitan rujuk. Semoga buku ini dapat memberi manfaat kepada kita semua dalam melayari kehidupan agar ia benar-benar menepati hukum syarak. Semoga Allah kurniakan kep..
RM5.00
PENULIS: DR. ZULKIFLI MOHD AL-BAKRI Baldatun Toyyibatun Wa Rabbun Ghafur merupakan suatu kefahaman yang perlu difahami oleh umat Islam pada zaman globalisasi ini, juga capaian maklumat tanpa sempadan dan kecelaruan yang tidak ketahuan. Agama Is..
RM10.00
Based on 2 reviews.
Pakej Beli Buku & Wakaf ini bertujuan menggalakkan orang ramai menjadikan buku sebagai salah satu medium wakaf bagi manfaat umat. BukuOnline2u membantu anda untuk menjalankan proses wakaf buku ini. Anda beli buku dari BukuOnline2u dan kami aka..
RM100.00
Pakej Beli Buku & Wakaf ini bertujuan menggalakkan orang ramai menjadikan buku sebagai salah satu medium wakaf bagi manfaat umat. BukuOnline2u membantu anda untuk menjalankan proses wakaf buku ini. Anda beli buku dari BukuOnline2u dan kami aka..
RM200.00
Imam Ibnu Rejab Al Hanbali Rahimullah merupakan salah seorang cendekiawan Islam yang terulung dan merupakan pendokong besar dalam mazhab Hanbali. Beliau dikenali dengan tulisan yang bermutu dan bernilai tinggi. Kebanyakan hasil karyanya telah menyumb..
RM19.00 RM20.00
Organ yang Allah kurniakan kepada kita,boleh menjadi sumber pahala walaupun ketika jasad tidak lagi bernyawa.Benarkah Islam mengharamkannya?Ataupun menggalakkanya? ..
RM11.40 RM12.00
×
×
×
×
×
×
×