Categories

Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd

Display: List / Grid
Show:
Sort By:
 BaitulMaqdis Bumi Berkat : Revolusi Al-Azhar
Terdapat beberapa persoalan yang mungkin kita tertanya-tanya: Apakah keistimewaan kota BaitulMaqdis Bilakah kota Baitulmaqdis mula dibina? Apakah peranan Saidina Umar. R.A, Salahuddin Al-Ayyubi dan juga Sultan Abdul Hamid II da..
RM12.00
 Keunggulan Hafazan
Buku Keunggulan Hafazan ini mengemukakan tokoh-tokoh yang mempunyai ingatan dan hafazan yang luar biasa, Ia adalah bertujuan untuk menambahkan lagi rasa kagum dan ingin mencuba untuk menjadi penghafaz yang baik. Amat sesuai dibaca dan dihadam ..
RM12.00
Al-Ihkam : Syarah Al Hikam Jilid 1
Kitab Al Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Atha'illah As Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab -kitab golongan sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Syarah Al Hikam yang dilakukan oleh saudara telah berjaya menghurai dan ..
RM35.00 RM33.30
Al-Ihkam : Syarah Al Hikam Jilid 2
Kitab Al Hikam karangan Syeikh Ibnu 'Atha'illah As Sakandari rhm merupakan salah satu daripada kitab -kitab golongan sufi yang paling bernilai dan tinggi martabatnya. Syarah Al Hikam yang dilakukan oleh saudara telah berjaya menghurai dan ..
RM35.00 RM33.30
Anti Hadis - Inilah Jawapannya
Kassim Ahmad, seorang karyawan dan bekas aktivis politik sekali lagi mencetuskan kontroversi apabila mendakwa Islam sebenar di negara ini telah diseleweng dan menyamakan sistem ulama dengan ‘kasta paderi’. Beliau turut menyinggung perasaan umat Islam..
RM12.00 RM11.40
Baikilah Solatmu Untuk Khusyuk
Buku ini membicarakan tentang langkah atau cara kita menunaikan solat yang wajib iaitu solat fardhu dari awal hingga akhir. Bermula dengan Takbiratul Ihram sehingga Tahiyyat Akhir berserta bacaan sunat. Istimewanya buku ini dilengkapi dengan cara ..
RM18.00 RM17.10
Baiti Jannati Rumahku Syurgaku
Islam mensyariatkan perkahwinan dan menetapkan peraturan yang sempurna berdasarkan prinsip yang kukuh dan menjamin kestabilan masyarakat, kebahagiaan keluarga, tersebarnya kebaikan, pemeliharaan budi pekerti dan mengekalkan generasi manusia. Antar..
RM20.00 RM19.00
Bayan Linnas : Pelbagai Hukum Solat Secara Duduk di Atas Kerusi
Solat merupakan suatu ibadah yang paling besar dalam kehidupan setiap insan yang beragama Islam. Perintah untuk bersolat dalam setiap keadaan baik ketika bermusafir atau bermukim, dalam keadaan sakit atau sihat,sama ada solat dilakukan secara berd..
RM6.00
Fiqh Forensik - Antara Yang Hidup dan Mati
Buku ini mengupas beberapa persoalan dan kemusykilan dalam masyarakat umum tentang hukum-hakam pengurusan mayat orang Islam dalam bidang forensik pada pandangan Islam.  21 Soal Jawab Tentang Pengurusan Mayat melalui kaedah forensik mengik..
RM15.00 RM14.30
Fiqh Jenazah - Panduan Pengurusan, Hukum & Fatwa
Panduan Pengurusan, Hukum & Fatwa Sesungguhnya kehidupan ini penuh dengan ujian, termasuk hidup dan mati juga menjadi ujian. Mengetahui segala hukum dan adab berkaitan jenazah amatlah penting kerana ini merupakan hak si mati yang menjadi ke..
RM12.00 RM11.40
Fiqh Musafir - Solat Jama' dan Qasar
Musafir walau dengan apa cara dan tujuan sekalipun adalah sebahagian daripada kesusahan yang menyebabkan seseorang hilang tumpuan dan ketenangan. Oleh itu Allah SWT meringankan banyak perkara yang berkaitan hukum-hukum agama-Nya daripada orang yang m..
RM8.00
Gelaran Ulama
Menjadi sunnatullah bagi guru-guru yang mendidik, mentarbiah dan mengajar manusia sentiasa mendapat tempat di hati ummah. Biar setara manapun, mereka pasti memuji para ulama dan mengkarya dengan gelaran dan laqab yang baik. Antara tujuan buku ini dit..
RM18.00 RM17.10
Guru Al-Quran Profesional - Pembinaan Karakter Profesional Agama
Pembentukan Guru Al-Quran Profesional bukanlah semudah ucapan di bibir. Ia memerlukan komitmen yang tinggi dalam membina karakter seorang guru al-Quran yang berketrampilan dalam menyampaikan ilmu al-Quran kepada masyarakat. Justeru, terbitnya buku..
RM25.00 RM23.80
HAFAZAN AL-QURAN
HAFAZAN AL-QURAN,DR.ZU;KIFLI MOHAMAD AL-BAKRI,PUSTAKA CAHAYA KASTURI Keistemewaan buku ini adalah memberi motivasi kepada penghafal al-Quran, mengemukakan teknik hafazan al-Quran, menyelesaikan pelbagai hukum dan memberi kesedaaran betapa perl..
RM25.00 RM23.75
Haji...Apa Selepasnya?
Saat kita pulang menunaikan haji, ditamatkan dengan acara tawaf wada’ menyebabkan kita merasa cukup hiba dan sedih tatkala ingin berpisah dari tempat yang paling suci dan mulia di bumi ini. Entah bila pula dapat datang lagi atau itu kali yan..
RM15.00 RM14.30
Hakikat Jin - Kawan Atau Lawan
Sebenarnya isu Hakikat Jin: Kawan Atau Lawan? telah dibincangkan melalui kertas kerja di USM Pulau Pinang hampir sepuluh tahun yang lalu. Oleh itu, kami amat perlu untuk menyemak semula data dan maklumat serta menyusunnya agar lebih tepat k..
RM12.00 RM11.40
Halal & Haram Dalam Islam
Antara keistimewaan buku ini ialah: - Menjawab dan menghurai permasalahan ummah pada masa kini - Memperkenalkan masyarakat kepada dalil-dalil, secara naqli dan aqli - Memimpin pembaca untuk mengenali cara intinbat hukum - Mengemukakan fatwa ula..
RM70.00 RM66.50
Imam Abu Hanifah
Antara Nasihat Imam Abu Hanifah: Jangan bakhil atau kedekut kerana perangai tersebut adalah memalukan. Pakailah pakaian yang putih setiap masa. Ingatlah selalu kepada kematian. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad..
RM12.00 RM11.40
Imam Ahmad Bin Hanbal
Pujian Ulama Terhadap Imam Ahmad bin Hanbal Abu Ubaid berkata: "Ilmu berakhir dari empat ulama: Imam Ahmad bin Hanbal. Beliau adalah sebijak-bijak manusia dalam bidangnya. Ali bin al-Madini. Beliau adalah orang yang lebih menge..
RM12.00 RM11.40
IMAM AL-SYAFIE
Al-Rabi' berkata: Sesungguhnya kami telah mendengar kisah orang yang pemurah dalam kalangan kami terdapat sekumpulan mereka, tetapi kami tidak pernah melihat seumpama Imam al-Syafie. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad al-B..
RM12.00 RM11.40
Imam Malik
Mutiara Kata Imam Malik Ilmu itu cahaya dan ia tidak akan lembut melainkan hati yang bertakwa dan khusyuk. Apabila seseorang memuji diri, maka hilanglah kebijaksanaannya. Petikan dari Karya Terbaru Dr Zulkifli bin Mohamad al-Bakri, ..
RM12.00 RM11.40
Isu Cadangan Pindaan Akta 355: Satu Pendapat
..
RM7.00
KALIMAH ALLAH ISU DAN PENYELESAIANNYA
KALIMAH ALLAH ISU DAN PENYELESAIANNYA, DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI, PUSTAKA CAHAYA KASTURI Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam Usul al -Iman wa al-Islam berkata: Allah bermaksud bahawa Dia Maha Berkuasa atas segala makluk-Nya dan bahawa dia tidak ber..
RM10.00
Krisis Syria dan Mauqif Ulama
..
RM25.00 RM23.75
Makrifah Rasulullah SAW
..
RM12.00 RM11.40
Maqasid Al-Syariah - Satu Pengenalan Umum
PENULIS : DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI">Ibn 'Ashur berkata: "Bukanlah setiap mukallaf perlu kepada pengetahuan Maqasid Al-Syariah, ini kerana mengetahui Maqasid Al-Syariah adalah jenis yang halus dan seni daripada pelbagai jenis ..
RM10.00
Memperkasakan Pengurusan Masjid
Selepas terbitnya sebuah buku yang bertajuk Mencari Keikhlasan dan Redha dalam menjaga kemuliaan rumah Allah maka buku ini diterbitkan dengan penambahbaikan dengan maklumat maklumat yang baharu Semoga buku ini memberi manfaat kepada kita semua. Be..
RM15.00 RM14.30
Merungkai Permasalahan Tentang 'Iddah
Menjawab persoalan-persoalan yang timbul semasa dalam tempoh edah. Leraikan kekusutan, tingkatkan kefahaman, budayakan i ..
RM5.00
Merungkai Permasalahan Tentang Rujuk
Buku kecil ini digarap untuk membincangkan secara khusus pelbagai hukum dan isu berkaitan rujuk. Semoga buku ini dapat memberi manfaat kepada kita semua dalam melayari kehidupan agar ia benar-benar menepati hukum syarak. Semoga Allah kurniakan kep..
RM5.00
Negara Sejahtera Rahmat Untuk Semua
PENULIS: DR. ZULKIFLI MOHD AL-BAKRI Baldatun Toyyibatun Wa Rabbun Ghafur merupakan suatu kefahaman yang perlu difahami oleh umat Islam pada zaman globalisasi ini, juga capaian maklumat tanpa sempadan dan kecelaruan yang tidak ketahuan. Agama Is..
RM10.00
Dibina oleh KedaiOnlinez.com
BukuOnline2u.Com © 2019