Munyatul Musolli : Harapan Orang yang Bersolat

Munyatul Musolli : Harapan Orang yang Bersolat
Click image for Gallery
  • RM20.00 RM19.00
+
-


Buku Munyatul Musolli ini membicarakan perkara-perkara asas tentang solat berdasarkan mazhab Imam Syafi‘i. Risalah ini turut diselitkan dengan perbahasan tanggungjawab pemimpin yang disadur daripada kitab Siraj al-Muluk. Sementara itu, di akhir kitab ini disertakan juga kitab al- Bahjah al Mardhiyyah yang membicarakan persoalan perihal imam dan makmum.

Kelebihan 1
Digandingkan dengan edisi pengalihan kepada bahasa Melayu moden supaya lebih mudah difahami oleh generasi baharu memandangkan ia menggunakan bahasa Melayu Patani lama.

Kelebihan 2
Merangkumkan isi kitab dan perbahasan dengan bahasa yang lebih jelas dan mudah dihadam. Menerangkan secara terperinci tentang kepentingan solat dan kedudukannya dalam diri setiap insan.

Kelebihan 3
Menampilkan ulasan ringkas pentahqiq yang berwibawa, Dr. Abdul Basit Abdul Rahman yang membawakan sumber asal pengambilan pengarang, dalil-dalil serta takhrij hadis serta ulasan ulama muktabar daripada pelbagai sumber dan sebagainya.

Kelebihan 4
Sesuai dijadikan panduan dan rujukan dalam kehidupan, begitu juga di kelas-kelas pengajian dan di mana-mana sahaja anda berada.

 

Write a review

Please login or register to review

Bestsellers