FIQH DAULAH – MENURUT PERSPEKTIF ISLAM

FIQH DAULAH – MENURUT PERSPEKTIF ISLAM
Click image for Gallery
  • Product Code: SYABAB02
  • Availability: In Stock
  • RM31.00 RM29.50
+
-


Kita melihat wujud di kalangan mereka yang menasabkan diri kepada fiqh pada zaman kini dan di kalangan mereka yang dianggap termasuk kumpulan-kumpulan Kebangkitan Islam yang menyatakan

” Sesungguhnya syura hanyalah mu'limah ( pemberitahuan ) bukannya muzlimah (  kemestian ), sesungguhnya pemerintah berhak untuk meminta pandangan syura agar dia dapat bersuluh dengannya kemudian dia pula berhak melontar ke dinding pandangannya sahaja. Dialah yang memilih Ahli Majlis Syura, kemudian dia yang memperakuinnya kiranya dia mahu dan membubarkannya bila-bila masa yang dia mahukan.

Kita juga melihat wujudnya mereka yang menolah pemikiran alta'adudiyah (berbilang parti) di bawah sebuah negara Islam, menolak pemikiran pilihanraya bagi memilih Ketua Negara, ataupun memilih wakil rakyat di Majlis Syura (Senat) ataupun Parlimen. Menolak untuk menghadkan tempoh beberapa tahun tertentu untuk Ketua Negara dan mereka yang berpandangan bahawa setiap perkara yang dibawakan oleh demokrasi sebagai suatu kemungkaran yang wajib diperangi.

Buku ini adalah ungkapan bagi fiqh bidang daulah (bernegara) dalam Islam. Apakah kedudukannya? Apakah hukum menegakkannya? Apakah ma'alim (petunjuk utama/ciri) yang istimewa baginya? Apakah tabiatnya?

Selamat membaca!

 

Format: Softcover
Saiz: 7″ x 10″
ISBN: 978-967-0884-02-8
Tarikh Terbit: April 2015
Jumlah Muka Surat : 298
Berat (kg) : 0.48

Write a review

Please login or register to review

Bestsellers