Di Sebalik Tembok Yahudi: Ada Damai Di Al-Aqsa

Di Sebalik Tembok Yahudi: Ada Damai Di Al-Aqsa
Click image for Gallery
  • Product Code: GISB216
  • Availability: In Stock
  • RM30.00 RM28.50
+
-


DI SEBALIK TEMBOK YAHUDI: Ada Damai di al-Aqsa. Bukan ziarah biasa-biasa, tetapi ia merupakan ziarah berlandaskan ibadah semata-mata kerana Allah.
 
Sebuah travelog. Penulis menyingkap senario semasa di bumi Palestin. Di sebalik penindasan oleh Yahudi Zionis terhadap penduduk Palestin, masih wujud kedamaian lebih-lebih lagi bagi mereka yang dapat mengunjungi Masjid al-Aqsa itu sendiri. Apakah yang mendamaikan di bumi anbiya itu?
 
Ada sesuatu yang menarik yang membuka mata khalayak ... rata-rata warga Palestin impikan pembebasan daripada cengkaman Zionis. Doa dipanjatkan siang malam, namun mengapa bantuan Allah masih lagi tertahan? Jawapannya ada pada solat Subuh di masjid-masjid mereka.
 
DI SEBALIK TEMBOK YAHUDI: Ada Damai di al-Aqsa pasti akan mengubah minda khalayak yang masih berfikir dan menimbang-nimbang membuat keputusan sama ada mahu bermusafir ke al-Aqsa atau tidak.
 
Petikan:
 
Entah mengapa … seorang kanak-kanak lelaki berdiri di sisi. Beliau tidak berganjak. Mata bundarnya memandang lantai. Sesekali merenung tajam ke dalam mata apabila menjawab soalan.
“Ana, Amoudi. Saba‘a sanah.”
Anak itu memperkenalkan diri sambil menunjukkan tujuh anak jari ke arah kami. Kemudian anak itu duduk berhampiran saya sambil memandang rakan-rakannya yang lain dari kejauhan.
“Ummi … abi maa fi.”
 
Katanya sepatah-sepatah. Suaranya perlahan hampir tidak dapat didengar. Ada air mata bertakung di mata Amoudi. Entah apalah yang dikenanginya. Anak itu diam. Beliau merapatkan dirinya ke arah saya. Allah ya Allah … serta-merta perasaan keibuan saya menyelinap di seluruh jiwa raga. Tangan kanan saya tanpa sedar mengusap ubun-ubun anak itu. Mata bundarnya berkaca. Sudah lama air bertakung di situ. Ada sendu di dada Amoudi.
 

Write a review

Please login or register to review

Bestsellers