Lentera Ilahi Tafsir Surah An Nur

Lentera Ilahi Tafsir Surah An Nur
Click image for Gallery
  • Product Code: TBSB331
  • Availability: In Stock
  • RM20.00 RM19.00
+
-


Lentera Ilahi merupakan tafsir al-Nur yang memuatkan Fiqh al-Quran, yang membawa para pembaca untuk lebih mudah memahami surah ini serta mampu mentadabbur dan beramal dengan isi kandungannya.
Perumpamaan cahaya dalam dalam surah ini amat signifikan dengan kandungannya. Surah ini mengetengahkan tiga dimensi penting yang menjadi panduan kepada individu dan masyarakat Muslim, iaitu hubungan manusia dengan Allah, hubungan manusia sesama manusia dan hubungan manusia dengan alam. Ketiga-tiga dimensi ini mampu untuk melahirkan individu dan masyarakat yang baik berlandaskan Lentera Ilahi.
 
Kelebihan 1
Memberi ketenangan kepada setiap Mukmin yang menghayati dan mengamalkan kerana surah ini membawa kepada kesucian diri dan kelembutan hati.
 
Kelebihan 2
Mengelakkan diri kepada berprasangka buruk, tohmahan dan kerosakan. Juga boleh membersihkan masyarakat daripada kefasadan dan percampuran nasab keturunan.
 
Kelebihan 3
Membentuk adab bermasyarakat seperti izin sebelum masuk rumah, menjaga pandangan dan kemaluan, menutup perhiasan kaum wanita daripada mahramnya dan mengawal pergaulan antara jantina.
 
Kelebihan 4
Galakan berkahwin bagi orang bujang dengan tujuan menjauhkan fitnah serta janji kepada orang Mukmin supaya menjaga hukum Allah serta beramal soleh.
 
 

 

Write a review

Please login or register to review

Bestsellers